Βόλος, Η πόλη μας – Νέα Ιωνία, η Καρδιά μας

Βόλος, Η πόλη μας 

Βόλος, η πόλη των Αργοναυτών. Η περιοχή του Βόλου και του Πηλίου είναι προικισμένη με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την αναδεικνύουν ως βασική επιλογή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών για τις διακοπές ή τις σύντομες εξορμήσεις τους.

Διαθέτει φυσική ομορφιά, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και βρίσκεται σε κεντρική θέση της Ελλάδας.

Νέα Ιωνία, η Καρδιά μας

Η Νέα Ιωνία είναι πόλη που γειτνιάζει με τον Βόλο και συγκροτεί τη δεύτερη σε μέγεθος Δημοτική Ενότητα του νομού Μαγνησίας, μετά από τη Δημοτική Ενότητα Βόλου. Από το 2011 υπάγεται στον Δήμο Βόλου . Φυσικό όριο μεταξύ της πόλης του Βόλου και της πόλης της Νέας Ιωνίας είναι ο ποταμός Κραυσίδωνας.

Ο πληθυσμός της Νέας Ιωνίας, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 32.661 κατοίκους.

Ονομασία

Οι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρά Ασία το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Στην αρχή ήταν μία συνοικία του Βόλου και ονομαζόταν «Προσφυγικός συνοικισμός» ή απλά «συνοικισμός». Το οριστικό όνομα «Νέα Ιωνία» η περιοχή το πήρε το 1947, σε ανάμνηση των χαμένων πατρίδων – της ΕλληνικήςΙωνίας – και τη μετατροπή της σε Δήμο και ξεχωριστή πόλη.

Ιστορία

Η ιστορία του τόπου συνδέεται άμεσα με τη Μικρασιατική καταστροφή, τον εμπρησμό της Σμύρνης και ξεριζωμό 1.500.000 Ελλήνων της Μικράς Ασίας τον Αύγουστο του 1922από τις ακμάζουσες πατρογονικές τους εστίες.

Στα τέλη του φθινοπώρου του 1924 στην άνυδρη περιοχή του Ξηρόκαμπου πάνω από το χείμαρρο Κραυσίδωνα, άρχισαν να δημιουργούνται σε πρώτη φάση τα πρώτα προσφυγικά σπίτια για 2.000 περίπου άτομα, τα λεγόμενα Τετράγωνα δημιουργώντας τον προσφυγικό Συνοικισμό του Βόλου, τη Νέα Ιωνία. Μέσα στο καλοκαίρι του 1925 ανεγέρθηκαν τα λεγόμενα Τσιμεντένια στα δυτικά της κεντρικής πλατείας και σε λίγα χρόνια τα Πέτρινα, δυτικά, όπου μαζί με τα Τζαμαλιώτικα και τα Γερμανικά ανατολικά τους, υπάρχουν και μένουν μόνιμα μέχρι και σήμερα – κάποια από αυτά με την παλιά, την πρώτη τους μορφή – δίνοντας στη Νέα Ιωνία μία ξεχωριστή φυσιογνωμία.

Μέχρι και το 1947 αποτελούσε ενιαίο Δήμο μαζί με τον Βόλο ,τον Δήμο Παγασών. Με βασιλικό διάταγμα για λόγους πολιτικούς αποφασίσθηκε η διάσπαση της από το Βόλο.

Η πόλη σήμερα

Σήμερα, η Νέα Ιωνία έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και με αρκετά προβλήματα. Η προσφυγική προέλευση του πληθυσμού της Νέας Ιωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνικής οικονομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Αποτελείται από το ιστορικό κέντρο, γύρω από το οποίο έχει επεκταθεί η σημερινή πόλη, μια κοινότητα και 2 αγροτικούς οικισμούς. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προπολεμικής Μεταξουργίας, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας, κ.α.

EVAGGEL

Πηγή: el.wikipedia.