Ανακοίνωση του τμήματος ποδηλασίας του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ»

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Καρυοφυλλίδη, από το ποδηλατικό τμήμα του Γ.Σ.Β. «Η ΝΙΚΗ» ανακοινώνεται ότι:

Μετά από σχετική επικοινωνία, ενημερωθήκαμε ότι για την συγκεκριμένη διοργάνωση, από την περιοχή μας θα συμμετείχαν όσοι επιθυμούσαν με ατομική τους ευθύνη.

Το ποδηλατικό τμήμα της Νίκης Βόλου δεν δύναται να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη, καθώς όπως ενημερωθήκαμε, η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν είχε διαπιστευτήριο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

Επισυνάπτεται το σχετικό δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 2 Μαΐου 2019

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο, και όμως η φλόγα της μνήμης, της γνώσης, του αγώνα για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού κατά της ανθρωπότητας παραμένει αναμμένη.

Η «Φλόγα του Πόντου» θα αναζωπυρώσει τον Πυρρίχιο Δρόμο της προσφυγιάς και της επιβίωσης και θα ενώσει τα δυο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν χιλιάδες ξεριζωμένους προγόνους μας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας.

Από τον Πειραιά που φιλοξένησε πρώτος τον πόνο για την απώλεια της ιστορικής μας πατρίδας, ως την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας που έγινε η μάνα που αγκάλιασε τον ποντιακό ελληνισμό, η δράση μας αυτή ας αποτελέσει φέτος τη δική μας κοινή προσπάθεια να μεταφέρουμε το μήνυμά μας σε ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό.

Τα δύο μεγάλα μνημεία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα ενώσουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ​Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας​ , ​Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»​ , ​Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»​ , Ένωση Ποντίων Πιερίας​ και ​Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς​, με μια πανελλαδική ποδηλατική λαμπαδηδρομία με τίτλο ​«Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου»​ από την Τρίτη 14 Μαΐου​ έως την ​Κυριακή 19 Μαΐου 2019​ .

Σας προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι σε αυτόν το συνεχή δρόμο Μνήμης και Αγώνα και να παρευρεθείτε στην αφή της φλόγας την ​Τρίτη 14 Μαΐου 2019 στις 16:00​, στην ​πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά​, μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει το ταξίδι της για τα κεντρικά σημεία των πόλεων και διάφορα μνημεία, που θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα τις προσεχείς μέρες*:

● ​Χαλκίδα​, την ​Τρίτη 14 Μαΐου​ (Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί») ● ​Αγιόκαμπος​ /​ Γλύφα​, την ​Τετάρτη 15 Μαΐου ●​ Βόλο​, την ​Πέμπτη 16 Μαΐου​ (Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες») ● ​Λάρισα​, την Παρασκευή 17 Μαΐου ● ​Κατερίνη​, το Σάββατο 18 Μαΐου (Ένωση Ποντίων Πιερίας)
Την ​Κυριακή 19 Μαΐου​ στις ​18:00​, η «Φλόγα του Πόντου» θα βρίσκεται μπροστά από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην ​πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη​. Θα την υποδεχθεί η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και συμβολικά θα τοποθετήσει τη δάδα στο μνημείο, όπου ύστερα θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Σας καλούμε όλους να στηρίξετε με τη συμμετοχή σας τις κατά τόπους εκδηλώσεις υποδοχής και κατευόδιου των ποδηλατών μας, λαμβάνοντας μέρος σε μια πρωτότυπη και δυναμική δράση.

Με εκτίμηση, τα πολιτιστικά σωματεία Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας, Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς

Πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους ποδηλάτες που θα θέλουν να συνοδεύσουν τη φλόγα
Χιλιομετρικές αποστάσεις 14/5 Πειραιάς-Χαλκίδα (92 χλμ) 15/5 Χαλκίδα-Αγιόκαμπος (120 χλμ) 16/5 Αγιόκαμπος-Βόλος (80 χλμ) 17/5 Βόλος-Λάρισα (61 χλμ) 18/5 Λάρισα-Κατερίνη (88 χλμ) 19/5 Κατερίνη-Θεσσαλονίκη (100 χλμ)

Κανόνες ασφαλείας – Κατά τη διάρκεια της δράσης οι ποδηλάτες θα συνοδεύονται από όχημα του ΕΚΑΒ ή Διασωστών και την Τροχαία. – Η χρήση κράνους είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και το ποδήλατο θα πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. – Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας και των Εθελοντών. – Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος στον αγώνα με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. – Οι διοργανωτές δε φέρουν καμία ευθύνη για ενδεχόμενα ατυχήματα, φθορές ή απώλεια αγωνιστικού υλικού, ενδυμάτων κλπ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας Σχετικά με όλη τη δράση 6979495659 (Βασίλης Καρυοφυλλίδης) Πειραιάς – 6908635052 (Αναστασία Ποιμενίδου) Χαλκίδα – 6974451041 (Κώστας Καραγιάννης) Βόλος – 6982290319 (Ανδρέας Μάττος) Λάρισα – 6978727321 (Θοδωρής Κατσάκος) Κατερίνη – 6982413539 (Περιστέρα Πεΐδου) Θεσσαλονίκη – 6947521698 (Κώστας Ζώης)

*Υπάρχει στο Facebook η σελίδα «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» που μπορείτε να βλέπετε κατά τη διάρκεια των ημερών περισσότερες λεπτομέρειες (πατήστε

εδώ
​ ).

Επιστολή κ. Καρυοφυλλίδη
Ο κ. Καρυοφιλλίδης σε επιστολή του στις 7 Ιουνίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

Κύριε Κωνσταντίνε Περκουλίδη μήπως τελικά είστε εσείς ο πιο αφερέγγυος άνθρωπος του νομού Μαγνησίας;

Μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι από την 15η Μαΐου 2019 κυκλοφορούν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του νομού Μαγνησίας διάφορες ανακρίβειες όσον αφορά το πρόσωπό μου, από τον πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας Κωνσταντίνο Περκουλίδη, σχετικά με την —εμπνευσμένη από μένα— ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου», την οποία συνδιοργάνωσαν μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί» (σωματείο στο οποίο διδάσκω εδώ και τρία χρόνια ποντιακούς χορούς), πέντε συνολικά πολιτιστικά σωματεία (Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Σύλλογος Ποντίων Νομού Εύβοιας «Οι Κομνηνοί», Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες», Ένωση Ποντίων Πιερίας και Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς), ο οποίος με χαρακτηρίζει μη εξουσιοδοτημένο(!) «από την Ομοσπονδία μας» (εννοώντας την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος), ότι ενεργώ μεμονωμένα(!) και ότι η δράση αυτή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων(!). Χαρακτηρίζει δε τη δράση ως «εξωθεσμική που είναι μάλιστα πρόχειρη και πλήρως αφερέγγυα».

Τα ανωτέρω κοινοποιήθηκαν από τον κο Περκουλίδη στο Γυμναστικό Σύλλογο «Η Νίκη» Βόλου, με σκοπό να μην συμμετάσχουν οι αθλητές στην εν λόγω διοργάνωση. Αντιλαμβάνομαι και από την προσέγγιση του σωματείου —μέσω του κειμένου της— ότι υπήρχε περαιτέρω επικοινωνία, διότι με χαρακτηρίζουν «φοιτητή-σπουδαστή»(!) καθώς και ότι δεν έχω της εξουσιοδότηση της Ομοσπονδίας(!) ακόμη και των ποντιακών σωματείων(!).

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κος Περκουλίδης ενώ στην αρχή ήταν θετικός για τη συμμετοχή του σωματείου του στη διοργάνωση, στις 3 Μαΐου δέχθηκα μήνυμα στο κινητό το οποίο έγραφε ότι δεν θα συμμετάσχει, και στις 15 Μαΐου βγήκαν αυτές οι απαράδεκτες και ανακριβείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ.

Θέλω να τονίσω ότι ο ρόλος μου στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν αυτός του συντονιστή, τον οποίον έβγαλα εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της δράσης, ενδεικτικά να σας αναφέρω κάποιους αριθμούς: διήρκησε 6 μέρες, τη Φλόγα συνόδευσαν και μετέφεραν πάνω από 40 ποδηλάτες και ποδηλάτισσες οι οποίοι διένυσαν περίπου 600 χιλιόμετρα περνώντας από 9 νομούς της χώρας. Τους ποδηλάτες συνόδευαν καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής όχημα της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, όχημα του τμήματος Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και όχημα των διοργανωτών για την ασφάλειά τους. Η υποδοχή της «Φλόγας» που μετέφεραν και συνόδευαν ποδηλάτες —μεταξύ άλλων το τμήμα ποδηλασίας της ΑΕΚ και του σώματος Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού— ήταν συγκινητική καθώς μεταξύ άλλων την υποδέχθηκαν σε διάφορα σημεία εκπρόσωποι δήμων, της Εκκλησίας, σχολεία και διάφοροι άλλοι φορείς —ανάμεσά τους
οι ακαδημίες του Απόλλωνα Καλαμαριάς—, καθώς και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και τα όσα αναφέρω πιο πάνω, παραπέμπω την κοινή γνώμη στη σελίδα στο Facebook «Πυρρίχιος δρόμος: Πειραιάς — Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου» (πατήστε ​ εδώ​ ) να δει αν ήταν τελικά «εξωθεσμική, πρόχειρη κι αφερέγγυα» η διοργάνωση και «αφελείς» οι ενέργειές μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες» Ανδρέα Μάττο καθώς και το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω διοργάνωση, διότι αν και ήταν μεγάλη και δύσκολη ήρθαν στο ύψος των περιστάσεων τιμώντας μαζί με όλους μας την επέτειο των 100 ετών από τη γενοκτονία των προγόνων μας……